Početna

O testu

O školi

Kursevi

Kontakt

O školi


Škola programiranja za talentovanu decu otvorena je u okviru računskog centra SystemPro 2002. godine, kada je prva generacija polaznika polagala kvalifikacioni test. Od tada je u školu upisano petnaest, i u toku je upis šesnaeste generacije učenika, sa preko 900 dece koja su besplatno pohađala Školu programiranja.


Škola programiranja traje tokom cele školske godine, i to po 56 časova po polugodištu (ukupno 112). Nastava se izvodi subotom i nedeljom, u trajanju od po 2 školska časa. Po posebnoj SystemPro metodi učenja, deca se u počeku upoznaju sa okruženjem Windows operativnog sistema i Microsoft Office paketom, da bi se nakon toga uvela u osnove računarske logike i algoritama. Nadograđujući ovu logiku, posebno se obrađuju tehnike rešavanja logičkih problema i programiranja u jeziku C++, a kasnije i u jeziku C#.NET. Stečena znanja iz algoritama deca već u prvoj godini koriste da programiraju jednostavne robote pomoću LEGO Mindstorms platforme. U narednim godinama polaznici se uvode u sve bitne oblasti računarske tehnike: baze podataka, izradu statičkih i dinamičkih web sajtova, pravljenje aplikacija za Windows i Android operativne sisteme, kao i osnove 3D modelovanja i obrade slike, a sve to koristeći najmoderniji softver i tehnologije. Velika većina ovih oblasti se uopšte ne obrađuje ni u osnovnim ni u srednjim školama, sa izuzetkom Matematičke gimnazije, sa kojom škola SystemPro ima dugogodišnju saradnju i čiji učenici u značajnom broju pohađaju našu školu. U redovnu nastavu, usklađeno sa tekućim planom i programom osnovnih škola, uvrštena je i pripremna nastava za takmičenja iz programiranja i informatike.


Na svim nivoima škole najveći akcenat se stavlja na programiranje u jezicima C++ i C#, dva najpopularnija programska jezika, jer želimo da nakon završene škole, naši đaci budu izuzetni programeri sa najboljom i neophodnom osnovom za budućnost.


Predavanja drže vrhunski predavači, dobitnici brojnih nagrada na različitim međunarodnim takmičenjima, a neki su i sami završili Školu programiranja za talentovanu decu centra SystemPro. Deca su podeljena u grupe do 15 učenika. Svaki učenik ima svoj računar, a nastava se izvodi uz korišćenje bele table i projektora. Na kraju svake godine sva deca, u zavisnosti od nivoa na kom se nalaze, polažu završni test ili brane završni projekat koji su pravili u toku godine i dobijaju zvanične sertifikate.


Najbolja potvrda kvaliteta naše škole i naše metode jesu mnogobrojni domaći i međunarodni uspesi naših učenika i predavača. Po pravilu, naši đaci su odlični učenici koji osvajaju najviše nagrade na gradskim i republičkim takmičenjima. Posebno želimo da istaknemo uspeh naših učenika koji su se već nekoliko godina za redom plasirali u finalne runde prestižnog takmičenja u programiranju ImagineCup kompanije Microsoft i osvajali medalje. Izuzetno smo ponosni i na naše učenike koji su danas najuspešniji studenti na najprestižnijim univerzitetima u Velikoj Britaniji(Kembridžu), Srbiji i drugim zemljama, i talentovani programeri zaposleni u firmama u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Srbiji itd. Mnogi od njih prvi put su se sreli sa programiranjem upravo u SystemPro-u.


Na kraju želimo da istaknemo i aspekt druženja. Naša škola od početka organizuje letnje i zimske škole programiranja na Tari, Divčibarama, Rudniku itd., gde deca pored programiranja imaju priliku da se međusobno upoznaju, uživaju u prirodi, sportu i druženju. Takođe, organizuju se i SystemPro Žurke, pred Novu godinu i nakon završetka školske godine, gde se skupljaju sadašnji i bivši učenici, predavači i svi oni koji su uključeni u rad SystemPro-a i podržavaju našu ideju.
Postanite i Vi deo naše velike porodice!


Druženje uz učenje na zimskom kampu na Mitrovcu na Tari

Druženje uz učenje na zimskom kampu na Mitrovcu na Tari

Druženje uz učenje na zimskom kampu na Mitrovcu na Tari

Druženje uz učenje na zimskom kampu na Mitrovcu na Tari